4025 Debrecen, Török Bálint u. 4.
Tel./Fax: 52 / 320-180

Itt mindenki nyert

2015. szept. 10., csütörtök, 12:14
(korábbi anyag) Kovács Annamária: „El sem hiszem, hogy szerencsejátékoztam!” – avagy hová vezet egy közös Szociopoly /ELTE TÁTK Szociális Munka Tanszék/

Néhány hete egy rendhagyó szakmaközi megbeszélésen vehettünk részt az Életfa Segítő Szolgálat Egyesület munkatársaiként a Mikrotérségi Hajdúhadházi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Területi Irodájában. Közösségfejlesztőként, közösségi és ifjúsági munkásként érkeztünk a védőnők, gyermekjólétisek, óvónők, családgondozók és szociálpedagógusok körébe, akikkel ugyan nap, mint nap találkozunk és tartjuk a kapcsolatot, ám most, egy kreatív játéknak hála még jobban megismerhettük egymás munkáját.

A rendszeres jelzőrendszeri esetmegbeszélések alapvetően fontos és kihívásokkal teli alkalmát a Családsegítő és Gyermekjóléti munkatársai most egy rendhagyó alkalommal helyettesítették: játékosan, új formában ismerkedett a csoport a településen olyan jól ismert gondokkal. A Szociopoly nevű játéknak hála közösen, csapatokat formálva tapasztalhattuk meg milyen lehet a szegénységben élők bőrébe bújni. A hangulat remek volt, a délután pedig nagyon tanulságos.

A hajdúhadházi Családsegítő és Gyermekjóléti intézményét más miatt is érdemes kiemelni. Az intézmény hosszú évek óta működik a településen és tesz az itt élő emberekért. Miért is heroikus a munkájuk?

A közel 13 ezer fős lakosságú Hajdúhadház településen 2014-ben 3600 fő a gyermekek létszáma, közülük 2900 főrészesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, ami azt jelenti, hogy ezekben a családokban az egy főre jutó havi jövedelem 40 000 Ft/fő alatt van.Évente 200 gyermek születik itt, a veszélyeztetett várandósok száma 197 fő volta tavalyi évben. A Gyermekjóléti Szolgálat a jelzőrendszeren keresztül 2014-ben 2767 jelzést kapott és dolgozott fel gyermekek veszélyeztetésével kapcsolatban.A védelembe vett gyerekek száma a megyében itt a legmagasabb, de az intézménymunkájának köszönhetően a megyében a legmagasabb arányban Hajdúhadházon sikerül a veszélyeztetettség mértékét 2 éven belül megszüntetni vagy csökkenteni olymódon, hogy a védelembe vétel megszüntetésre kerülhessen.

A családgondozók és gyermekjólétisek is nagy esetszámmal dolgoznak. Emellett klubokat működtetnek,csoportfoglalkozást és tréninget tartanak, információt adnak különböző ellátásokról, iskolai közösségi és közérdekű munkát biztosítanak, és ráadásul még a településen folyó közösségfejlesztő folyamatban (melyet az Életfa Egyesület a Svájci Hozzájárulás segítségével azért végez a településen, hogy a különböző társadalmi csoportok közötti kommunikáció és az együttélés javuljon) is aktívan részt vesznek. Köszönjük munkájukat!

És mi az a Szociopoly?

„A játék során egy átlagos hónap napjain haladunk végig – némileg meggyorsítva az időt, kockadobások segítségével. Cél: a túlélés; tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túljutni a hónapon”. A szegénységről és az ebből fakadó gondokról pedig olyan sokan azt hiszik, azt hisszük, hogy meg tudjuk ítélni, el tudjuk dönteni, hogy milyen lehet benne élni. Legyen valaki szakmai, politikai vagy civil szereplő, elvárjuk a szegénységben élőktől, hogy mindenkor helyesen cselekedjenek. Ahogy viszont haladunk a szimulációs játékban körről körre, szerencsejátékból uzsorába, igazán érezhetjük a saját bőrünkön, akár csak egy órára is, hogy mit is jelent az, amiről azt hittük, hogy ismerjük.