Beszámoló a debreceni kistérségi fórumról

2010. dec. 21., kedd, 07:34
Soron következő kistérségi fórumunkat 2010. január 28-án (csütörtökön) Debrecenben tartottuk. A rendezvényre meghívást kaptak a debreceni, hajdúhadházi és hajdúszoboszlói kistérségek civil szervezetei.

Hamvas Lászlónak, a Civil Szolgáltató Központ vezetőjének köszöntője után Molnár Antal CEF elnök ismertette az ÉAR CEF tevékenységét, programját, majd Giczey Péter az érdekérvényesítés fokozását célzó programot. Ezt követően meghívott vendégünk, Radócz János debreceni kistérségi koordinátor számolt be a civileket érintő Civil szervezetek infrastrukturális fejlesztése ÉAOP 5.1.3. pályázati konstrukció új kiírásának feltételeiről.

A szünet után műhelybeszélgetés formájában folytatódott a fórumülés, amelynek fő témája többek között a Civil szervezetek infrastrukturális fejlesztése ÉAOP 5.1.3. pályázati konstrukció volt.
A beszélgetést Molnár Antal nyitotta meg, szerinte a hitelfelvétel lehetőségét jó lenne elkerülni a civil szervezeteknek, főleg ha kisebb szervezetről van szó, de sajnos ez a gyakorlatban csak a legritkább helyzetben megoldható. Hozzátette, jó lenne, ha a pályázók igényeire lennének megfogalmazva a pályázati konstrukciók s ezek megfogalmazásába bevonnák a civileket, s ismertette az igényt arra nézve, hogy leyen lehetőség szállítói kifizetésre a konstrukción belül.

Egy elhangzott vélemény szerint, a 12 %-os menedzsment nehezen „megugorható” küszöböt jelent a civil szervezetnek a pályázati kiírásokban, ugyanis a költség túl szűkre szabott. Civil szervezetek esetén jó lenne, ha ennek mértékét a későbbiek folyamán növelnék.

A beszélgetés során egy további fajsúlyos kérdés is felmerült: „Aki eddig nem pályázott Európai Uniós pályázatra az már ezután sem fog tudni?” Egyre több pályázati kiírásban szerepel ugyanis, hogy előny, ha a szervezet már pályázott Európai Uniós finanszírozású forrásra.
Végül az ingatlanfelújítás kapcsán Újvárosy Andrásné úgy vélekedett, ne szelektáljanak aszerint a pályázatok elbírálása során, hogy saját vagy bérelt ingatlanon történik a felújítás. Hiszen köztudott, hogy csekély számú civil szervezetnek adatik meg az, hogy saját ingatlannal rendelkezzen.

Giczey Péter szerint megoldás lehet, ha a „kezdő” civilek sikeres pályázás érdekében konzorciumot alkotnak egy tapasztaltabbal. Ezzel viszont az a probléma, hogy a civilek nincsenek hozzászokva, hogy együtt, konzorciumban dolgozzanak.