ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület
4025 Debrecen, Apafi u. 117.
Tel.:+36-20-9462-604

Életfánk 25 éve Segőtőszolgálat Egyesületként müködik

2014. dec. 18., csütörtök, 11:18
Életfánk 25 éve Segőtőszolgálat Egyesületként müködik
Az Életfa Segítő Szolgálat Egyesület fenntartásában működő Hajdú-Bihar megyei Életfa Önkéntes Központ idén is meghirdette a megye önkéntesei és önkéntes fogadó szervezetei részére az önkéntesség elismerésére létrehozott díjakat. 2014. december 12-én a debreceni Ifjúsági Házban az "Életfa 25" ünnepség keretén belül a következők vehették át díjukat

Az Életfa Segítő Szolgálat Egyesület fenntartásában működő Hajdú-Bihar megyei Életfa Önkéntes Központ idén is meghirdette a megye önkéntesei és önkéntes fogadó szervezetei részére az önkéntesség elismerésére létrehozott díjakat.

2014. december 12-én a debreceni Ifjúsági Házban az "Életfa 25" ünnepség keretén belül a következők vehették át díjukat: 

 

Az Év Önkéntese 2014 díjazottjai: 

- Kulcsárné Béke Andrea - Felterjesztő: Kerekesné Dobi Erika a Célbakísér Civil Szövetség (Balmazújváros) részéről

- dr. Polgár Imre - Felterjesztő: Joó Attiláné az Elhagyott Állatokért Első Sárréti Regionális Állatvédő Egyesület (Püspökladány) elnöke

- Bene Viktória - Felterjesztő: Nagy Romulus Árpád, a Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség Hajdú-Bihar Megyei Szervezete elnöke

- Paczári Viktória - Felterjesztő: Nagy Romulus Árpád a Szociális Hallgatók Öntevékeny Szerveződése Mindenkiért Egyesület (Debrecen) segítő önkéntese

 

Az Év Önkéntes Fogadó Szervezete díjazottjai:

- Déri Múzeum - Felterjesztő: Kiss László foglalkozást helyettesítő önkéntes teremőr

- Dorcas Aid - Hungary Közhasznú Alapítvány - Felterjesztő: Jakab Attila a Dorcas Aid önkéntese

 

Az Önkéntes Gálán a Városi Szociális Szolgálat önkéntes programját, jó gyakorlatát mutatta be Nagy Lajosné intézményvezető-helyettes, önkéntes koordinátor. A gálát a Főnix Néptáncegyüttes Vadrózsák csoportja műsora zárta.

 

 

"ÉLETFA 25" ÜNNEPSÉG

Giczey Péterelnök köszöntőjében felidézte, hogy az egyesület indította a város első családsegítő szolgálatát, majd a szociális fejlesztésekben, a városrészi és városi szociális fejlesztésekben volt aktív közreműködő. E mellett a közösségi munkában, közösségfejlesztésben számos folyamat kezdeményezője és gondozója volt, valamint létrehozta a megyei önkéntes központot 2005-ben. Tevékenysége kiterjedt ettől kezdve nem csak a megyére, de az egész régióra, időnként országos és nemzetközi projekteknek résztvevője, gazdája. Célja az estnek az, hogy ne csupán a múlt felidézése történjen, hanem a város közismert civil szereplőinek részvételével a jelenre és a jövőre is vonatkoztatható gondolatokat osszunk meg egymás közt.

Az est második részében pódiumbeszélgetésekre került sor a civilség, a civil szervezetek, civil társadalom témákban, Giczey Péter vezetésével.

Az első blokkban a '80-as évek civil ébredése, társadalmi-gazdasági környezet, az egyének motivációi került terítékre, ahol Hallgató Éva (az ÉLETFA Egyesület alapítója), Marosszéki Emese (az ÉLETFA egyik első önkéntese, az ÉLETFA Önkéntes Központ szakmai vezetője), Szabó Tibor (a Pódium Műhely Egyesület elnöke, Vincze Béla (A Más-Mozaik Egyesület elnöke) egyöntetűen azt hangsúlyozták, hogy akkoriban természetes volt, hogy a civil tevékenységek felé fordultak. Hiszen olyan új lehetőség volt, mely tág teret adott a kezdeményezéseknek és megtapasztalhatták a csapatban, a közösségben való közös gondolkodás és cselekvés erejét.

A következő beszélgetés témája a civilek és oktatás, intézmények, munkaerőpiac vonatkozásait ölelte fel Dr. Csoba Judit (Debreceni Egyetem Szociológia Szociálpolitika Tanszék vezetője), Novotny Edit (CSAT Egyesület elnöke), Pető Ibolya (Csapókerti Közösségi Ház) részvételével. Itt a konklúzió az volt, hogy a civil gondolkodás és cselekvés nagyban hozzájárul a bizalom növekedéséhez mind az egyének között, mind a civil szervezetek és állami-önkormányzati intézmények között, így kölcsönösen kiegészíthetik egymás tevékenységeit, minőségibb szolgáltatást tudnak nyújtani igénybevevőiknek.

Végül a civilek és média, környezetvédelem, ifjúság kérdéseit járta körbe Keresztesi Andrea (Hang-Kép Egyesület), Konyhás István (Terepszemle Stúdió), Váradi Ferenc (Campus FM 90 Rádió). Itt is az derült ki, a különböző szereplőknek szüksége van egymásra, a civilek a médián keresztül több embert tudnak bevonni tevékenységeikbe, a média hírkínálata bővül a civil események beemelésével, a környezetvédelem és az ifjúság pedig a civil szervezetek keretein belül tudja a optimálisan kihasználni a civil társadalom aktivitását, egyéni kezdeményezőkészségét.

 

Az egyes blokkok között kisfilmeket vetítettek: Életfa Önkéntes Centrum reklámszpotja, Színezd újra! - hajdúhadházi projekt, Michael Zisser (IFS elnök) videoüdvözlete. Felolvasásra került Renate Wilkenin (IFS európai alelnöke) üdvözlete. 

Vissza