Beszámoló a hajdúböszörményi kistérségi fórumról

2010. dec. 21., kedd, 07:31
Soron következő kistérségi fórumunkat 2010. január 25-én (hétfőn) tartottuk a hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Házban. A rendezvényre a hajdúböszörményi, polgári valamint a balmazújvárosi kistérségek civil szervezeteinek képviselői jöttek el.

A nap témái közé tartozott az Észak-alföldi Civil Egyeztető Fórum bemutatása és működésének ismertetése, a civil érdekérvényesítés valamint a civil szervezetek helyzetelemzése.

Az egyik résztvevő megjegyezte, hogy a három kistérségben kevés az igazán aktív civil szervezet, sokan csak „lógnak a levegőben”, semmi érdemlegeset nem tudnak felmutatni a működésük során, őket igazán nehéz aktivizálni. Erre azt a reagálást kaptuk egy másik résztvevőtől, hogy szerinte a civilek passzivitása egész Hajdú-Bihar megyében érzékelhető, hiszen megyei szinten több ezer szervezet van regisztrálva, mégis csupán csak 30-40 az, amely igazán aktív és alkalmazottal is rendelkezik.

A három kistérség – különösen a hajdúböszörményi - atipikusnak tekinthető, mivel egy-egy kistérség egy-egy várost jelöl valójában, emiatt nehéz magát a kistérséget is aktivizálni.
Minden résztvevő egyetértett Giczey Péter kijelentésével amely szerint napjainkban a civilek legfontosabb feladata, hogy tisztázzák mit is akarnak valójában, mi a céljuk, mi a szervezetük fő missziója. Vagyis minden civil szervezet készítsen saját maga számára egy önreflexiót, amelyben megfogalmazzák erősségeiket valamint hiányosságaikat, és ha ezeket alaposan megvitatták, csak utána fogjanak neki egy pályázat megírásához.

Dr. Nagy Imre hozzátette, hogy a kistérségek fejlesztése, tervezése idején összegyűjtötték a civilek véleményeit és ötleteiket, amelyeket később belekalkuláltak a pályázati kiírásokba.
Összességében viszont az a véleménye, hogy az önkormányzatok, önkormányzati társulások nem számítanak a civil szervezetekre.