Civil konferencia

2010. dec. 21., kedd, 07:26
Hasznos információkkal lettek gazdagabbak azon civil szervezetek képviselői, akik ellátogattak a november 26-án immár ötödik alkalommal megrendezett Civilek a területfejlesztésben elnevezésű konferenciára. A regionális tanácskozást - amelyen az Észak-alföldi régió fejlesztéséért járó Civil díjat is átadták - az Észak-alföldi Regionális Civil Egyeztető Fórum szervezte meg a területfejlesztésben érintett szervezetek számára.

Az egész napos programon több, mint ötvenen vettek részt, mintegy harminc civil szervezet képviseltette magát. Molnár Antal, az Észak-alföldi Regionális Civil Egyeztető Fórum elnökének köszöntője után a Civil díj az Észak-alföldi régió fejlesztéséért elevezésű díjat vehette át annak a szervezetnek a képviselője, amely 2009-ben a legtöbbet tette települése, térsége fejlesztéséért, idén ez a Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület volt. A szervezet munkatársai immár egy évtizede vesznek részt a területfejlesztési ügyek kutatásában, képzéseket szerveznek, erősítik a civilek részvételét a döntések előkészítésében.

Az ünnepélyes átadást követően Hijj Zoltán az ÉARFÜ Kht. Tervezési és projektfejlesztés osztályának csoportvezetője tartott tájékoztatót az Észak-alföldi Operatív Program, 2009-2010 évi Regionális Akcióterv (RAT) megvalósításának jelenlegi állásáról. Ezután az Észak-alföldi Operatív Program ’Civil szervezetek infrastrukturális fejlesztése’ konstrukció eddigi végrehajtásának tapasztalatairól, valamint az újabb kiírás állásáról beszélt az ÉARFÜ projektmenedzsere. Az ismertetőt követően megfogalmazott kérdésekre készséggel válaszolt a szakember. Ami a leginkább foglalkoztatta a pályázó szervezeteket, az az ingatlanvásárlás mikéntje. Erre ugyanis a projekt teljes költségvetésének 10%-ából van lehetőség, amely azonban egy nagyobb településen kevésnek bizonyul.

A kávészünetet követően Giczey Péter az ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület elnöke tartott előadást a Hatékony érdekképviselet kialakítása az Észak-alföldi régió területfejlesztésben érintett civil szervezetei körében elnevezésű pályázati programról. A gyakorlati példákat ismertetve a megjelentek betekintést nyerhettek a Civil Egyeztető Fórum (CEF) tevékenységébe, majd a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló program aktuális állásáról tájékoztatott. Véleménye szerint a CEF hatékony működéséhez szükség van a projekt kereteiben megvalósuló térségi fórumokra, hiszen ezek segítségével gyarapodhat a CEF tagok száma, így nőhet a civil szervezetek befolyása a területfejlesztéssel kapcsolatos döntések tekintetében.

A konferencia következő előadása a környezetvédő civil szervezetek által közösen létrehozott Zöld Régiók Hálózata elnevezésű nonprofit civil környezetvédő kezdeményezésről szólt. Ebből kiderült, a program célja, hogy a résztvevők megerősítsék a környezetvédő civil szervezetek országos érdekképviseleti hálózatát a fejlesztési döntéshozatali folyamatokban való hatékony közreműködés érdekében. A Zöld Kör munkatársa Ancsán Gabriella ezen belül a környezet- és természetvédő szervezeteknek a területpolitika társadalmasításáért folyó munkájáról beszélt.

A délelőttöt a Nemzeti Civil Alap (NCA) Demokrácia és Partnerség Kollégiumának tapasztalatai a társadalmi részvétel erősítése kapcsán című tájékoztatóval Kiss József, a kollégium elnöke zárta.

Az ebédszünetet követően a konferencia résztvevői műhelyfoglalkozásokon vettek részt. (A CEF bizottságainak megfelelően volt Regionális Kulturális Stratégiai Munkabizottság, KÖZKINCS Bizottság, Társadalmi Megújulás Humánerőforrás-fejlesztési Munkabizottság, Város- és Területfejlesztési Munkabizottság.)

A rendezvény zárásaként a szervezők összefoglalták a konferencián elhangzottakat és bemutatták a műhelyfoglalkozások eredményeit.

A rendezvény szervezését és előkészítését segítő szervezetek:
ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület,
Észak-alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete,
Zöld Kör – a Föld Barátai Magyarország tagja
A rendezvény támogatói:
Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.,
Norvég Civil Támogatási Alap, Nemzeti Civil Alapprogram

(Fotók az Észak-alföldi Regionális Civil Egyeztető Fórum menüpont altt láthatók.)