Terepszemle Stúdió munkája Hajdúhadházon

2014. már. 31., hétfő, 10:24
Terepszemle Stúdió munkája Hajdúhadházon

Amint erről korábban is beszámoltunk, az Életfa Segítő Szolgálat Egyesület Hajdúhadházon zajló közösségfejlesztési programjában egyesületünk szakértőként vesz részt. Úgy tapasztaljuk, a környezetvédelmi, fenntarthatósági szemléletformálást más-más módszerekkel lehet sikeresen végezni attól függően, milyen tudással rendelkezik a témáról egy-egy csoport, közösség, és hogy mennyire sikerül a módszereket adoptálni az ő élethelyzetükhöz. A folyamat a helyi lakosok aktivitását próbálja növelni, ezért igyekeztünk olyan tevékenységeket belefoglalni a programba, ami szociális helyzettől függetlenül kézzelfogható eredményekkel járhat a helyi lakosok, családok számára. Sokak visszatérő problémája a téli fűtési nehézségek és falopások gyakorisága, ezért kezdtünk a papírtégla-készítő foglalkozások szervezésébe. Az újrahasznosításnak ez az alternatív formája bizonyítja, hogy amit kidobásra ítélünk, alapanyagként is felhasználható, és fűtés-rásegítőként az elkészült téglák segítséget nyújthatnak a háztartásokban. Az óvodában és a művelődési házban bemutatott módszer fogadtatása vegyes volt, kételkedő is akadt, de olyan is volt, aki máris papírgyűjtésbe kezdett, de mindenképpen folytatni fogjuk, hiszen több fiatal jelezte szándékát a bekapcsolódásra. Emellett felvettük a kapcsolatot a helyi kertbarát körrel, akik a kertművelésben, veteményezésben meglévő tapasztalataikkal segíthetnek az arra fogékony lakosok további bevonásában.

forrás:http://www.terepszemle.hu