4025 Debrecen, Török Bálint u. 4.
Tel./Fax: 52 / 320-180

Önkéntes programjaink

2010. nov. 17., szerda, 10:56

Küldetésünk, hogy részt vegyen a szervezet egy szolidáris társadalom kialakításában, ahol "házhoz" érkezik a segítség és mindenki felelősséget vállal egy élhetőbb környezet és biztonságos együttélés megteremtésében.

Önkéntes Program továbbfejlesztése:

A Hefop/2004/ 2.2. projekt keretében az alábbi képzéseket valósította meg az egyesület: szomszédsági- és kapu önkéntesek képzése, önkéntes koordinátorok- és szomszédsági önkéntes koordinátorok képzése.

Szomszédsági önkéntesek:

Szomszédsági önkéntes program együttműködésben a Csapókerti Közösségi Házzal, melynek célja, hogy a csapókerti lakosok igényeinek kielégítésével hozzájáruljon egy egészséges és emberléptékű környezet kialakításához, a társadalmi szolidaritás erősítéséhez a Csapókertben, ahol a szomszédsági kapcsolatok jól működnek és mindenki megtalálja a számára szükséges szociális, kulturális és közösségi szolgáltatásokat, vonzó és érdekes szabadidős programokat.
A szomszédsági viszony az ismétlődő találkozásokon alapuló érintkezést és szoros személyes kapcsolatot jelenti.
A "szomszédság" eszménye megerősítésre szorul, különösen azokon a területeken, ahol majdnem teljesen elenyésztek a társadalmi kapcsolatok, cél a visszatérés a "közösség" fontosságának hangsúlyozásához. A helyi életkörülmények javítását célzó erőfeszítések nem mindig a professzionális közösségfejlesztés eredményei.

Önkénteseink:

Az egyesület 2006. januárjában indította a "Munkanélküliek reintegrációja önkéntesek bevonásával" Hefop /2004/ 2.2. projektjét.

A program célja:

• Pályakezdő fiatalok és tartósan munkanélküli nők foglalkoztatásának elősegítése
  • Önkéntesek verbuválása:
    • Szomszédsági önkéntesek
    • Kapu önkéntesek
  • Képzések tartása:
    • Tíz fő egyetemi hallgató felkészítése 6 órában az Önkéntes Központ irodai tevékenységének ellátására.
    • Terepgyakorlat a szomszédsági önkéntesek számára már működő önkénteseknél.
    • Önkéntes koordinátorképzés: felhasználó intézmények, szervezetek által delegált koordinátorok képzése, annak érdekében, hogy alkalmassá váljanak önkéntesek fogadására.
    • Szomszédsági önkéntesek képzése: 36 órás tréning, mely tartalmaz készségfejlesztési elemeket, felkészítést közösségi munka végzésére, állásközvetítési technikákra.
    • Munkanélküli önkéntesek képzése Kapu Program alapján: két alkalommal 40 órás képzés, mely során alkalmassá válnak alapszintű egyéni gondozásra.
    • Előadások az önkéntesek számára, szociális, egészségügyi ellátások körében és álláskereső tréning.
    • Tájékoztató előadások a megye régióközpontjaiban, a projekt és az Önkéntes Központ céljának, tevékenységének megismertetése érdekében.
  • Önkéntes Központ létesítése megyénkben:
    • Önkéntes Központ kialakítása, technikai felszerelése, arculatkialakítás (szóróanyagok, hirdetések, web-lap létrehozása).
    • Részmunkaidős dolgozó felvétele, tanácsadó szolgáltatások beindítása, önkéntes egyetemi hallgatók bevonása a működtetésbe, önkéntesek verbuválása, közvetítése felhasználó intézmények, szervezetek felé, önkéntesek évi ünnepsége.
    • Önkéntes konferencia szervezése, az önkéntes tevékenység széles körű megismertetése és az intézmények és önkormányzatok motiválása érdekében, az Önkéntes Központ megnyitása. Az önkéntes tevékenység népszerűsítése, nyilvánosság biztosítása (névjegykártyák, utcai táblák a szomszédsági önkénteseknek, szomszédsági napok rendezése, média meghívók, szórólapok terjesztése).

Együttműködés az egyéb partnerekkel:

• Hajdú-Bihar Megyei Munkaügyi Központ - az önkéntes program népszerűsítése, munkanélküliek delegálása a programba, támogatás a foglalkoztatáspolitikai tanácsadás megszervezésében,
  • Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat - hosszú távú együttműködés kialakítása az Önkéntes Központ további működése érdekében, közvetítés a megyei fenntartású intézmények és az Önkéntes Központ között,
  • Debreceni Egyetem Szociológia Tanszék - szociális munkás és szociálpolitikus hallgatók delegálása az Önkéntes Központ működtetéséhez,
  • Önkéntes Központ Alapítvány - szakmai konzultáció, segítségnyújtás az Önkéntes Központ kialakításához, folyamatos kapcsolattartás,
  • Utánkövetés:
    • Szomszédsági önkéntesek utánkövetése: havonta esetmegbeszélés, kéthavonta szupervízió, a koordinátorok háromhavonta jelentést írnak az önkéntesek eredményeiről, utánkövetéses vizsgálat kérdőív módszerrel
    • Kapu program önkénteseinek utánkövetéses vizsgálata interjú módszerrel

Önkéntesek

Pim Huesken